Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 19:39 - Крепостта Козник
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 6583 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 27.12.2011 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понеже съм служил войник в поделението в Рудозем събрах разкази за крепостта над града.   imageКрепостта "Козник" се намира в близост до град Рудозем, в местността "Кечи Кая" наричана още "Кичика". Името си местността дължи на живописния скален комплекс, "Кечи Кая" в превод от турски означава "Кози камък". 

В местността са открити следи от времето на траките, те са използвали околните скали за светилища и ритуали. В по-късен период тук е изградена крепостта "Козник", за която Директора на Пловдивския археологически музей - ст.н.с.д-р Костадин Кисьов, археоложката Жени Танкова и гръцката археоложка Катерина Асдраха смятат, че е една от важните родопски твърдини.

image

Крепостите Беаднос и Козник често се споменават от летописците на византийските императори, включително и от Йоан Кантакузин. Той пише, че византийската императрица Ана Савойска се обърнала за помощ към българския цар Иван Александър срещу самия Кантакузин, обявил се за византийски император в Димотика. Като награда за обещаната помощ Иван Александър получил в 1344 г. родопските крепости Цепина, Перущица, Св. Юстина, Станимака, Аетос, Козник и Беаднос, които представляват цяла крепостна система за отбрана на Родопите.
  image
До момента е разкопан около 50м зид с дебелина от 1,50 до 2м. На места височината му достига също 2м. Намерени са много парчета керамика от различни епохи, които предстои да бъдат подробно изследвани и датирани.

По време на проучванията през 2007 г. е разкрит източният зид на крепостта, който е с дължина от 50 м. Открит е и вход с големина 2 метра и дебелина на зидовете 1 метър. От направените сондажни проучвания, южно от входа на крепостта, се е доказало наличието и на други постройки, които са опожарени. Предстои изясняване на периода на функциониране на крепостта. Досега е установено, че е съществувала през XIV в., но не е установено кога е построена.

По време на проучването експертите са се натъкнали и на бронзова гривна от XII - XIII в., железен нож, множество фрагменти керамика, тежести за вретено. Археолозите са категорични, че по-значителните находки, които ще дадат по-добра датировка на пластовете на самото съоръжение, ще бъдат вътре в крепостта. Най-вероятно основната функция на крепостта е била наблюдателно-охранителна.


Напълно запазен е и кладенецът, издълбан 9 м надолу в скалата. Една от пещерите, неоткрита и до днес води до безброй тунели под скалите водещи до „Златен стан“, „Златен радан“, „Конски товари златни монети и накити“. Откритият жертвеник върху една от побитите като кули 50 метрови канари говори за сериозно присъствие по този край в античността. „Кечи кая“ е единственото по рода си място в Южните Родопи, от което може да се види гледка при завъртане на 360 градуса. Сутрин през лятото може да се види отражението на слънчевите лъчи на Бяло море!

image

Цялата местност и в частност крепостта са обвити в легенди и мистерии. Според местното население там е живял Ерим папа /Рим папа/, който притежавал несметно богатство и Златен стан. Много са догатките относно митичния Ерим папа, по-известна от които е че името идва от тракийски владетел (според Херодот знатните траки извеждали произхода и рода си от бог Ерми). Очевидно тук става дума за името на Бог Хермес (Хермес е гръцка транскрипция на истинското име Ерми). Ето какво казва Херодот за тракийския бог Ерми - "Отделно от народа, царете почитат Хермес повече от всички богове, кълнат се само в неговото име и изкарват от него своя произход." И до днес се е запазило името на Ерми сред населението в Родопите под формата Ерим Папа, Ерим Баба.


Споменавайки Рим Папа е добре да споменем статията
- Рим-папа в легендарните предания

В българската фолклорна култура с името "Рим-папа" се обозначава фолклорно-митологичен (демонологичен) персонаж със специфичен етноконфесионален ореол. Без съмнение още от модела за номинация (Рим & папа) става ясно, че в българската народнохристиянска култура с него се визира оразличаването "свой : чужд" чрез един от най-важните концепти на религиозния светоглед - самоидентификацията чрез източния вариант на християнството ултимативно налага дискредитация (чрез демонологизация) на не-своето, което преимуществено се именува ("своето" се подразбира и по тая причина не винаги се назовава).

В своите "Пътувания" Богдан Филов отбелязва, че по сведение на Антон Георгиев х. Маренски, дългогодишен кираджия от Устово и братовчед на родопския Шишков "над Мадан, на запад, се намирал един връх - Кечик, на който имало остатъци от крепост, в която царувал Ярим-папа" (Филов 1993: 100). Наскоро Драгомир Петров посочи и по-късни записи на преданието - през ноември 1964 г. сътрудници на Смолянския музей записали легендата, че владетелят на крепостта на вр. Кечика (Кечи-кая, т.е. Козя скала) се наричал Рим-папа (според Др. Петров той бил смесван и с Поп Мартин) и се показвал рядко (останалото време прекарвал в дълбок сън) и тогава подпирали тежките му клепачи с вила; когато противниците му най-сетне превзели крепостта (като открили източника на водата чрез магаре, нахранено със сол), той избягал с кон и казал, че ще се върне едва тогава, когато хората започнат да подковават конете си със сребърни подкови и да ги обяздват със златни юзди (Петров 2001: 216).



Гласувай:
10



1. ekspertenkolektivz - Много, много интересно! Поздра...
27.12.2011 21:55
Много, много интересно! Поздравления!
цитирай
2. zaw12929 - Поздравления за постинга!
27.12.2011 22:35
Поздравления за постинга!
цитирай
3. анонимен - pozdravleniia za postinga
31.12.2011 12:08
NA LATINSKI -PIM -NIAMA OBIASNENIE !?? KAKVO E OBIASNENIETO NA TRAKIISKI, SLED KATO IDVA OT TAKAVA DREVNOST ???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784683
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031