Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2011 20:08 - Какво научих от Ал Масуди
Автор: kagami5 Категория: История   
Прочетен: 6487 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 24.09.2011 20:14


В името на Бога Климент, Милостивия и Помагащият  - така започва  "Полята от злато и скъпоценни камъни“ – 30-томното произведение на великия багдадски историк, географ и пътешественик Ал Масуди (Абу л Хасан Али Ибн ал Хюсеин Ибн Али ал, роден около 896, починал в 956, Кайро.

.

""Нарекох така книгата си поради високата стойност и значение на материалите, които съдържа"", казва авторът и подробно изрежда всички по- древни хронисти  и източници, които е ползвал, ведно с  личните си преживявания и наблюдения от пътуванията си по широкия  свят.

Четейки този наистина феноменален труд реших да превеждам всичко, което се отнася за българите и други интересни пасажи.  Например още в съдържанието на книга първа намирам нещо по-различно :

гл.XVII:  Планината Кавказ (el-Kabkh); информация за племената, наречени  Алан  (Alains); за обитателите на Серир, (камениста пустиня) - Хазарите; за турските и българските  (Borghoz)  племена; описание на Bab el-Abwab (Дербенд); на царете и на съседните народи.""

 Т.е. българите, известни ни като Кубратови са се наричали Боргоз, или нещо близко до това.

 

Дълго се двоумях откъде да започна, дали от генезиса, дали от Адам, дали само пасажите, съдържащи ‘българи‘‘ да цитирам и все още не съм сигурна, защото за да се разбере дълбокия философски и научен потенциал на тези глави е нужна някаква теософска (езотерична ) основа от предварителни знания .  Все пак ще започна с Адам, но вече придружен от Ева:

 

„Казват, че Адам и Ева били разделени след изгонването от Рая и се срещнали и познали отново на мястото, наречено „Арафат“ (припознаване);  поне така се обяснява името на планината, но има и други мнения. Ева ражда две деца, момче и момиче, Каин и Лубеда. Втори път ражда, отново момче и момиче – Абел и Иклимия. Няма съгласие за първородния син на Адам, малцина смятат, че това е Абел.  Тези, които признават светото писание казват, че за да се избегне женитбата между деца от една бременност, Адам събира Каин със сестрата на Абел и сестрата на Каин с Абел. Абел и Кин правят жертвоприношение; Абел избира най- добрите си овце и от най- деликатната храна;  Каин предлага най- лошото от всичко. Какво става по- нататък всички знаем, Абел е убит от брат си . Казват, че това се е случило в равнината пустиня край Дамаск, Сирия“.

Ще съкратя познатата история с гарваните , трогателния монолог на Адам, на когото скритият Иблис отговорил и речта на Господ, от която се разбира, че той отнема от Адам божествената светлина, която „преминава през чисти канали и знаменити раси“ и я „запечатва в Пророк“ . „Този пророк ще има за наследници най- видните свещенници и те ще си предават наследството до края на времето… Също се приготви за пречистване и молитви, празнувай и хвали Бога; подхождай към жена си когато е чиста, защото чрез вас двамата, моят депозит ще премине в детето, което ще се роди от вашия съюз“. Адам изпълнил повелята и Ева веднага станала майка, челото и блестяло, лъчи от светлина я огрявали и излизали от очите и. Нарекли детето Cheit (Seth, hib et Allah ), Сет, Божи -дар.  То било най-благородното, най-съвършенното, най-красивото дете, което човек някога е виждал.  Когато станало на разумна възраст Адам го уведомил  за мисията му и скъпоценния товар с който е дарено . Така Сет научил, че ще бъде божието доказателство и божи представител на земята, ще предаде божествената истина на наследниците си, ще бъде вторият попечител на чистите семена и „вечнозелените клони“.  

Адам починал на 6 април, в същия ден и час, когато бил  създаден, на 930 години. Наследникът му Сет станал  глава на потомството му. Казват, че било 40 000 деца и внуци. Няма споразумение за мястото, където е погребан Адам, някои вярват, че се намира в Мина, в джамията Ел- Каиф, други посочват, че е в една пещера в планината Абу – Кобаис, но има и други версии. Бог знае най- добре.

Сет  въвел справедливост между хората, той създал закони по листата, изпратени, от небето на Адам, както и по книгите и предписанията, които Бог му открил лично. Жената на Сет станала майка на Енос  (Anouch ) и светлината, която блестяла в нея преминала  в детето при раждането му. Когато Енос достигнал разумна възраст, баща му му разкрил скъпоценния товар, който бил славата на семейството им и му завещал  да предаде един ден на своя син истината и значението на тяхното благородство, така, че тази традиция, предадена от него на децата му, да преминава от баща в син докато живее расата им.

            Енос се посветил на земеделие.. Някои хора смятат  Сет  за баща на човечеството, като изключват другите (предишните) деца на Адам, но има и други мнения.  Бог знае истината. Сет починал на възраст от деветстотин и дванадесет години, по негово време бил убит Каин син на Адам и убиец на брат си Абел;  смъртта на Каин била  придружена от странни обстоятелства,  които казахме в нашата историческа летопис и  в“Средна История.“

Енос умрял на 3-и октомври, на възраст 960 години, след като създал  Кайнан. Той именно  получил с пророческата светлина  семейния завет и обработвал  земята, докато не умрял  на възраст деветстотин и двадесет години. Смята се, че това е било месец  юли, след като се е родил Махалаил (Mahalaпl).  Последният живял осемстотин години и станал баща на Луд  (Loud ,Yared?).

Пророческата  светлина,  религиозния завет и истината все още продължавали да се предават без прекъсване . Твърди се, че през тази епоха са изобретени многобройни музикални инструменти от един от синовете на Каин. В нашите исторически анали може да видите историята на войните и събитията възникнали между потомците на Каин и Яред ,както и борбата на сина на Сет  с клон от Каиновото семейство, от която произхожда една индийска раса, признаваща Адам . Тя е в Индия в страната на Комар (сега Асам). Яред живял 962 години и умрял през март.

Той е наследен от сина си Енок (Akhnoukb), който не е никой друг, а Едрис (Идрис)  Пророка . Сабианците го бъркат с  Хермес, чието име означава Меркурий (Outarid). Той е живял в този свят триста години и казват, че дори по-голям брой години: приписват му шивашкото изкуство и използването на иглата . Той получил  тридесет листа от небето,  докато Адам получил тридесет и един, а Сет -  двадесет и девет.

Неговият син, Матусал  (Matouchalekh) продължил  подир него  да обработва земята и получил пророческата светлина върху челото си. Казват, че е имал много деца, между които са Българите, Русите и Славяните. Починал  през  септември, след като живял деветстотин и шестдесет години. Било е през  живота на сина му Ламех, когато настъпили събитията, довели до объркване на расите.  Ламех е живял 999 години.

следва




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. d3bep - Сет е главен бог на една еврейска ...
24.09.2011 22:28
Сет е главен бог на една еврейска секта между другото, която ако не греша ползвала арамейски. И е обитавала близкия изток точно някъде по времето на византия...
На такива "библейски" произходи като цяло не бива да се гледа много сериозно...
цитирай
2. kagami5 - На такива "библейски&q...
25.09.2011 10:52
d3bep написа:

На такива "библейски" произходи като цяло не бива да се гледа много сериозно...

Щото не са подпечатани от ''БАН'' ли? - :) . Между другото никъде не е цитирана библия, коран и т.н., а (подчертавам) са ползвани източниците, по които тези книжки са скалъпвани съвсем манипулативно, поне с библията е така. Този историк напоследък много често се цитира, Масуди това казал, Масуди - онова казал, но с манипулациите се продължава. Например из фейсбука се подмята '' българите са от прадядото на Ной'', ама се пропуска, че наред с българите той изрежда славяни и руси. Как иначе ще просперират теориите за Екатерина и славяните и , че "що е рус и слав, се е бугарин" - ха-ха. Та реших лично да проверя какво е писал. Още е много рано за изводи, имам голямо домашно, 30 тома.
цитирай
3. d3bep - Бан ако искат и да ги рецитират, аз ...
25.09.2011 21:52
Бан ако искат и да ги рецитират, аз отново казвам, че това е силно "повлияна" писаницаи то очевидна.
Няма по -голям вредител за древната история от БИБЛЕЙЩИНАТА, била тя еврейска, християнска или мюсюлманска.
цитирай
4. kagami5 - казвам, че това е силно "по...
26.09.2011 11:15
[quote=d3bep]казвам, че това е силно "повлияна" писаница и

Няма как да не е повлияна писаницата, та това е 9-и в. и писача е от пророковия род, но се надявам да не си губя времето с него. Не се наемам да отричам, или потвърждавам нещо, което не познавам. Някак си доста на време се раждат тези месии и пророци, не мислиш ли? Имало мощни ,богати и уредени държави с единна вяра и хоп, родил се Месията. Събрали се, преписали, написали библията, обявили старата вяра за ерес и настанала мътна и кървава. И-хоп, в разгара на братоубийствените войни и разпада на силните за сметка на новите (християно -верската империя), родил се Пророка. Изключително навреме . Казват, че много царе и народ са се хвърлили в обятията му, за да избегнат ножа на ''правата вера'' и в корана била запазена донякъде старата, но засега нямам никакво намерение да го чета.
цитирай
5. анонимен - Въпрос
28.10.2011 01:26
Страхотен блог. Определено ще го следя с интерес. Това което правите заслужаа уважение.

Искам да попитам как са опоменати славяните в оригинала. Като sklavini, sklaboi, slavini или нещо друго.
цитирай
6. kagami5 - Благодаря. В оригинала думите са ...
28.10.2011 15:11
Благодаря. В оригинала думите са изписани така :

بلغاري = bilgari = bulgares (fr.) ;

روسي = roussi = russe (fr.) ;

سلوفيني = slouviki = slave (fr.) - арабската дума я изпратих на арабскоговорящи познати и получих ''slouviki'' от човек с матерен арабски и "СЛУВИНИ" от българин с арабска филология - в арабски език няма гласна/полугласна "о". Все пак текста е от 10-и в. и малката разлика не е учудваща. Поздрави!
цитирай
7. kagami5 - ??? - съжалявам арабския текст се ...
28.10.2011 15:13
??? - съжалявам арабския текст се показва ''кодиран'' и нямам идея как да го покажа.
цитирай
8. kagami5 - Благодаря!
31.10.2011 13:19
Благодаря!
цитирай
9. zaw12929 - Бан ако искат и да ги рецитират, аз ...
19.11.2011 00:25
d3bep написа:
Бан ако искат и да ги рецитират, аз отново казвам, че това е силно "повлияна" писаницаи то очевидна.
Няма по -голям вредител за древната история от БИБЛЕЙЩИНАТА, била тя еврейска, християнска или мюсюлманска.

НЕ НАМИРАМ БИБЛИЯТА ЗА ИСТОРИЯ
БИБЛИЯТА Е КНИГАТА, КОЯТО Е ДОПРИНЕСЛА НАЙ МНОГО ЗА НАЛАГАНЕ ДОБРОТА МЕЖДУ ХОРАТА. НИЕ СМЕ ДУХОВНО ОСАКАТЕНИ ОТ КЪМ ВЯРА- А СЕ БРОИМ ЗА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА
НАЙ ГОЛЯМА ВРЕДА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО СА НАНЕСЕНИ ОТ АЛЧНОСТТА, КОЯТО НЯМА МИЛОСТ, ЗА ДА ДОБАВИ ОЩЕ НЯКОЙ МИЛИОН КЪМ МИЛИАРДИТЕ СИ! ДА НИ МАНИПУЛИРА , ЗА ДА ПРИКРИЕ НАЙ ЧУДОВИЩНИТЕ СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО- ПРЕВРЪЩАНЕТО НА АФРИКАНЦИ В АФРОАМЕРИКАНЦИ- СТАВА ВЪПРОС ЗА МИЛИОНИ РОБИ...
БЪЛГАРИТЕ СМЕ ВЪЗПИТАНИ ДА МРАЗИМ ПОПА, ЧОРБАДЖИЯТА И БОГА... ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАКА НИ ВЪЗПИТАВАХА... СЕГА СМЕ ПО ВСИЧКО НА ОПАШКАТА...
цитирай
10. zaw12929 - Поздравления за постинга!
19.11.2011 00:34
ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ТАЗИ ПОЛЕЗНА ИДЕЯ!
цитирай
11. kagami5 - Благодаря! За късмет ми изгоря х...
19.11.2011 12:53
Благодаря! За късмет ми изгоря хард-драйва със близо 500 гигабайта с години събирани материали и готови за публикация преводи. Та започнах отново и доста забавих следващия постинг. Поздрави!
цитирай
12. balkan1 - За това
29.11.2011 20:35
като публикуваш - пупликувай на различни места - блогове, глогове, страници, групи и тям подобни, защото и в мрежата няма сигурни места.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2311840722003.182013.1428943303&type=1
цитирай
13. kagami5 - Благодаря, Руси, за линка, ще по...
29.11.2011 21:43
Благодаря, Руси, за линка, ще погледна. За книгите и снимките ми е мъка, другото не е важно.
цитирай
14. testosteroni - Книги
14.11.2022 12:54
А може ли да споделите къде могат да се намерят тези книги на Ал Месуди? Мисля, че не всички 30 тома са оцеляли, но все пак, вие откъде ги четохте?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kagami5
Категория: История
Прочетен: 302036
Постинги: 22
Коментари: 317
Гласове: 253
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031