Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 10:38 - Най-старата столица на Дунавска България: Никулицел
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 14879 Коментари: 22 Гласове:
10

Последна промяна: 19.02.2012 03:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Фалшификациите на родната история с политически цели хвърлят сянка върху историческите истини. След разпадането на федеративните сили на Стара Велика България столицата Фанагория престава да бъде средищен център. Оформят се нови столични центрове. Един от тях е царския палат на Аспарух построен на остров Певки - днес заличен от пресушаването на най-южния ръкав на река Дунав, заедно с обширния лагер на неговата коалиционна армия. След разгрома на византийците през 681 година всички римо-византийски крепости в Мизия са български владения с изключение на северния крепостен град Одесос. Според  Йордан, по негово време  имало хуни, заселени във Византия с името фосатизи, които заемали териториите от днешен град Лом до река Вит на изток. Проникналите през Дунав от север хуни и авари, осигурили военна подкрепа на младия ха Аспарух. Стартирайки от своето постоянно военно убежище и неговата първа столица на Балканите - Никулицел, Аспарух завзема римо-византийска Мизия, съдавайки обща държава, разделяща се от Дунав на Южнодунавска и Севернодунавска България. Границата на България с Византия преминава по билото на Стара Планина. Първи придобива нови владения на юг от билото на Стара Планина в областта Загоре хан Тервел. 
 Най-малко 5 години Никулицел е средищен център, като е напълно ясно, че първите няколко години границите на новата държава се разпростират на територията на Малка Скития. Това дава повод тя да бъде наречена от гърците ογγλος. Територията Онгъл се локализирала на юг от делтата на река Дунав и в превод означава "земя с хунски език". Абсолютна измислица и фантасмагория е твърдението, че Онглос означава ъгъл. Също свободно съчинение е твърдението, че онгъл означава укрепено място. Утвърденото название на Малка Скития като ογγλος ясно показва, че българите (респ. хуните) се заселват тук още в края на 6 и началото на 7 век, което показва, че ромеите вече трайно асоциират северните територии край Дунав с присъствието на българите(хуните).Макар и договореностите на тези племена с император Лъв да са били с цел охрана на Дунавския лимес, тези български племена често навлизали във вътрешността на Мизия и срещу тях били водени наказателни акции за период приблизително от цяло едно столетие. Това само потвърждава, че изграждането на военния лагер при селището Никулицел е започнало много по-рано от подозираното време на битката от 680 г.н.е.  е служело за укритие на резидиращите хуни в Мизия, преди нахлуването на войската на Аспарух.   
Съществува смесване на ролите на ромейските императори по отношението на политиката им към българските хуни. Не Константин Погонат дава разрешение за заселване на хуните върху ромейските земи срещу задължение да охраняват Дунавския лимес, а императов Лъв (457-474) договаря за първи път тези условия и те стават приемствена политика за останалите идващи на власт василевси. С други думи сключения политически договор между Аспарух и Константин Погонат има характер на мирен договор с юридическо признаване на държавата в Мизия. Аспарух не е имал ангажимента да охранява границите на Византия, а своите собствени граници и подобни интерпретации, че Аспарух се задължавал да пази северните граници на Византия звучат само и единствено налудничаво. Това не е задължение, наложено едва при управлението на Лъв, а част от клаузата на двустранния мирен договор между двете държави. А в този ред на мисли се идва до най-важното обстоятелство, че мирния договор с Аспарухова България е подписан по инициатива и искането на Византия с цел да спре инвазията на коалицията на Аспарух на юг от Стара Планина. 
Откъде произлиза името на столицата Никуулицел?
Никулицел се намира на няколко километра от римския град-крепост Новиодунум. Както е известно българите използвали повсеместно римските крепости в Мизия, които преди да установят трайно на тези територии самите разрушавали. Макар последните години от управлението на имп. Фока 602-610 да отмервали края на градския живот на Новиодунум, той е използван за резиденция на част от войската. Въз основа на сведенията на Константин Багрянородни се посочват 6 града от Днепър до България, които били безлюдни - един от тях е и печенегския Saka katai (Noviodunum, Isaccea, кръстен така на местния владетел Σακτζας-вероятно катепан). Saka katai било единственото владение на печенегите на юг от Дунав. В близост до селището Никулицел бил изграден военен лагер, в близост до който се разполагал царския палат.  На това място се състои битката на Аспарух и Константин IV Погонат. По повод на удържаната победа на Валент през 369 г.  когато също бил изграден царски палат, откъдето императора водил битката с вестготите (тревинги), аулът бил наречен "Νίκα aula"- победоносен лагер. Старобългарската дума ол идва от дорийското αὐλά (αὐλή) - двор, дом, храм,царски палат. По-късно думата придобива нови значения в латинския и бива заета като aula, което придобива по-широките и нови значения на стая, зала, коридор и дори на съдебна зала, където се провеждат съдебни заседания. Българското ол е точен аналог на дорийския и латинския варианти като името ника- победа също носи своите дорийски белези. Втората победа на българите на това историческо място затвърдило победоносната му слава и завинаги с отразила в името на близкото селище. Селището имало различни имена при различните етноси - славяните нахлули по тези места още през 6 век кръстили селището Малки Преслав(Преславец), а премествайки се юг за пазене  и отбрана на старопланинските проходи основали под управлението на Аспарух  Плиска, а по късно при Симеон - Велики Преслав. Трансформацията в имената на селищата от Преславец в Преслав точно и конкретно отговаря на тяхната важна средищна роля в различните етапи от историята на Дунавска България.
Тъй като съвременните проучвания сочат, че Малък Преслав се намира разположен в непосредствена близост до Южния ръкав от делтата на река Дунав, безспорно той съвпада по местонахождение с Никулицел. Твърдението, че Малък Преслав става столица на новите владения на киевския княз Светослав потвърждава средищния статут на селището и неговото отнасяне като столичен град от преди това. 
Твърдението на проф.д-р Георги Балтаков, че Преславец е другото име на пристанището Томи или Констанца, противоречи на обективната реалност. Макар и силно разрушен от варварите, той оцелява, но от средищен център се превръща в провинциално пристанище за износ на жито. Запазването на римското име говори за съхраняване на римското население в града. Градът никога след това не възвръща предишния си облик. Имал е статут на столица само през времето на Диоклециан. Особено важно от стратегическа точка е, че Констанца лежи извън защитния траянов вал спрямо позицията на българите при нахлуването в Малка Скития, което наред с традицията на българите да правят собствени столични укрепления, изключва съвпадението между Констанца и Малък Преслав - Преславец. 
Столицата е там където е Хана - ето във това твърдение спор няма. Както е известно Аспарух не направил поход за два дни, за да стигне от Велика България до съседните граници с Византия. Ако 671 г. е края на Кубратовия федерат, то Аспарух създава Отвъддунавска българия в степите на Украйна, Бесарабия и северната Дунавска равнина до устието на едноименната река. Най-малко няколко години Аспарух подготвя своята инвазия в Малка Скития и Никулицел е неговия военен стан и резиденция. През времето от 671  до 681 Аспарух е търпял непрекъснати нашевствия на авари и хазари, което го принуждава от военно стратегическа гледна точка да търси убежище в Малка Скития - най-добре защитената съседна територия на неговото ханство (хаганат). Автор: Димитър Георгиев-Даков
image 
.
  (The most ancient capital of Dunaic Bulgaria)
Лагерът при Никулицел се състои от две главни части: а) външен и б) вътрешен лагер и в) средни окопи между окопите на двата лагера, които са служили да пазят достъпа към вътрешния лагер. Външният лагер е напълно обграден с окопи, които с малки изключения вървят по най-стръмните места. Цялото пространство на лагера е 48.3 кв.км.
Вътрешният лагер. Вътрешният лагер се състои от три окопови крепости, съединени помежду си, с изключение на северозападната страна, с окопи, а именно: югозападната крепост, наречена Голямо кале, северозападната „Кале Флорилор” и североизточната Кале Гургой.
image
Неправилно е поосочен на картата остров Певки - във всяко друго отношение картата е перфектна. Въпросният остров е заключен между ръкавите Килийски и Сулински.

image








Гласувай:
10


Вълнообразно


1. apollon - Справка за средновековното селище Малки Преслав
09.09.2011 00:32
Малък Преслав (Преславец, Преславица) е средновековен български град, важно търговско средище на долното течение на Дунав през 60-те години на X век.[1]Точното му местонахождение е спорно, поради липсата на сигурни източници. Издирвано е в района на Силистра (при село Малък Преславец)[2] и на остров Балта между Хърсово и Черна вода[1], а по-нова хипотеза сочи като негови останки археологическите находки край Нуфъру, на най-южния ръкав на дунавската делта[3].През 968 г., при първия от походите на княз Светослав Игоревич в Дунавска България, Малък Преслав е завладян от русите. Поради търговските си връзки с унгарци, чехи и византийци, както и със самата Киевска Рус, градът е предпочетен от руския княз за столица на новите му владения.[4] Година по-късно (969) българите успяват да го отвоюват закратко, но са разбити от Светослав.[5]През 971 г. Малък Преслав попада под византийска власт. Император Йоан Цимисхи го преименува на Теодоропол (в чест на Теодор Стратилат – светеца, комуто византийците отдават заслугата за победата си над русите при Дръстър) и поставя в него гарнизон.[6] В друга версия Дръстър е кръстен с името Теодорополис в чест на императрица Теодора. Малък Преслав става център на катепаната (военно-административна област) Западна Месопотамия, начело с катепан (или стратег)[7], който пази новата североизточна граница на Византия срещу руси и печенеги.Най-късно през 991 г. градът е върнат под български контрол от Самуил[8], но през 1001 г. е завладян отново от византийските пълководци Никифор Ксифий и Теодорокан[9]. Остава преден пост на византийската власт на долен Дунав до куманските нашествия през 90-те години на XI век.
цитирай
2. atil - Аполончо, похвално ти е усърдието в ...
09.09.2011 17:38
Аполончо, похвално ти е усърдието в случая, но ако не искаш и теб да те причислят към фалшификаторите, когато не си сигурен в нещо слагай отпред други думички - като "предполагам", "мисля", "може би", "допускам" и др. от този род...защото иначе ще се наредиш без да усетиш в редицата на ловците и рибарите,които пишат за историята,че и цитати цитират!
В делтата на Дунав и до ден днешен няма постоянни селища, не че е обявена за природен резерват, но просто там няма какво да се прави цяла година, нито има с какво да се препитава човек, да не говорим за комарите и блатата...Ако нашите владетели са имали ловна хижа там това е по-правдоподобно...
Аспарух си е седял в Киев при чичо си доста време и едва след смъртта му отива в Онгъла или Ангъла - това са причерноморските степи между долното течение на Днепър и Дунава.Думата се превежда и като - Аталък и този район е наречен така още от Кан Булюмар, няколко века преди това.Означава -"Място за паша на царските коне". Нашите са говорели тюркски диалект на "о" и "е" също като северокавказците днес или както са западнобългарските народни говори.
Крепостта Никулицел е друга история и тя има връзка със проблемите и задачите на на римляните и византийците.А "аул" е булгарска дума и означава - постоянно селище , като "кишлак"- зимно селище, или "юртлук"- временно селище. Те е до днес са в употреба, та няма нужда да питаме дорийците или летописците...
За Преславец всичко е така,но според мен той се е намирал близо или на мястото на днешния български град Тулча в Румъния...За това говори и самото име на града( славяните са изговаряли Дуло под формата - Туло,Тула).
Българи по Дунава има още от 4-ти век.., а не само по Дунава.
цитирай
3. apollon - :) no comment
09.09.2011 17:55
:) no comment
цитирай
4. apollon - Една твоя невинна фалшификация е ...
09.09.2011 18:19
Една твоя невинна фалшификация е убедителното ти твърдение, че аул е българска дума - погледнато в широко извинителен за теб аспект тя е заемка от древните езици и можеш да си направиш справка сам от кои езици произлиза
цитирай
5. atil - Това, което си обяснил за тази дума ...
09.09.2011 20:53
Това ,което си обяснил за тази дума не съм го оспорвал, макар за дорийци да се смятат старогръцките племена от Северна Европа но,думичката е в бита и езика на много български племена и народи и до днес.И в двете български наречия от най-старо време има и индоарийски и огузки думи, както и обичаи. Тъй като посоката на колонизация и разселение е от север на юг и югозапад, то няма как да допусна, че латинците ,германците или гърците са повлияли на българските племена.По-скоро е станало обратното а и да не е от влияние, то е от общия корен на индоевропейските езици.Знам че ми намекваш за английския...
Днешния славянобългарски език в нашата страна далеч не е единственния и далеч не е "центъра на българската Вселена както си мислят някои". Но много важно и забележително е че сме единственната страна съхранила това име и като народ и като държава, официално!!!Според акад. Нурутдинов( с когото аз съм съгласен и по този въпрос!)Двата клона на древнобулгарския език са днешните славянски и тюркски езици!В голяма степен носителите на тези езици са и потомците на древните булгари от Идел-Арья.
цитирай
6. apollon - Атиле тук отново не позна - бълга...
09.09.2011 21:39
Атиле тук отново не позна. Българският език никога не е давал тюркски клон - и много просто защо - защото българския език е индоевропейски, а тюркския не. Не смесвай политиката с лингвистиката - грешките тогава са фатални.
цитирай
7. atil - Тюркския език преди да го нарекат ...
09.09.2011 22:03
Тюркския език преди да го нарекат така са му казвали - сабански, огузки и булгарски(български).Далеч,далеч преди да се формира славянобългарския език на който говорим днес ние тук. А че той не бил индоарийски това не се знае доколко процента не е ,но определено думите в него сходни с немския и английския са май повече отколкото тези в славянобългарския...Точно политиката създаде тези митове! И ще мине доста време докато се развенчаят!Клоновете са два от самото начало, но точно огузкия, наречен после булгарски се налага при булгарските племена( тюрки се наричат племената в Близкия изток и Мала Азия а после и в Средна Азия). Другите ги наричат венети,кари,фини, и т.н.Така стоят неща , няма нищо за познаване.Провери в английския за аул...Англи и сакчи(сакси) впрочем са също тюрко-булгарски думи...
цитирай
8. apollon - Интересно ми е какво значи англи ...
09.09.2011 22:05
Интересно ми е какво значи англи

????????????
цитирай
9. apollon - да не говорим колко е интересен е...
09.09.2011 22:24
да не говорим колко е интересен етнонима на саксите, но може би ти свръзваш името им с думата сакче
цитирай
10. atil - Тези две германски племена са сл...
09.09.2011 22:29
Тези две германски племена са служили в хунобългарските войски, по времето когато Западна европа е била част от Българския каганат(империя). Англи е служебно име и означава буквално - "пазачи по вода".Те са охранявали водните пътища,бродовете,крайбрежията. Другите - сакчи, са охранявали пътищата. След междуособиците и метежите на някои подвластни племена, нашите се изтеглят от Западна Европа а Каганата се разделя на две,но Западна Европа отпада от него.Тези племена изпаднали в немилост пред сънародниците си заради службата си в хунобългарската войска. Англите със своето служебно име заминали в Кара Садум - Британия и после тя получила тяхното име. А сакчите се оттеглили във вътрешността на страната(в горите)- това са саксонците и провинциата - Саксония.
Утрие пак ще мислим за история в момента гледам един хубав стар американски филм- "Дивата орда" - действието се развива в Мексико в началото на 20-ти век..
цитирай
11. apollon - оригинални тези, които само трябва ...
09.09.2011 22:35
оригинални тези, които само трябва да се докажат етимологично - след отпадане на тази сериозна пречка, всички бихме могли да приемем за общовалидни.
цитирай
12. atil - Пак погледнах, но съм направил горе ...
09.09.2011 22:45
Пак погледнах ,но съм направил горе грешки с клавиатурата...Няма тези при мене! Става дума за сведения от булгарските летописи. Думите са ясни, питай тюрколога проф.Иван Добрев от Военната академия. За думите. А сведенията нито веднъж никой не можа да докаже че не са верни. Истинската история е това което е било а не това което се представя за общовалидно...(за някое и друго време. Само през 20-ти век колко общовалидни истории и истини имаше само...Скоро никой няма да си спомня за тях, обаче!
цитирай
13. apollon - различаваме се по мислене - приятно ...
09.09.2011 22:53
различаваме се по мислене - приятно гледане на филма
цитирай
14. shtaparov - Ето го и отговора:
12.09.2011 23:34
apollon написа:
Интересно ми е какво значи англи...???

Веднага ти давам отговор,приятелю. Англи= Онгли /От Онгъла/,сиреч Онгули /Онгури,Оногури/,ще рече- част от царското племе на Българите. Самото название Оногури означава Хоно-гури /Хуно-гора,Хуни-хора/,а кои са Хуните е обяснено в последния ми постинг. Съответно- Англите и Саксите никога не са били германски племена,както пише Атил,а са били Скито- Българи,преселени на запад през IV-V в.
А титлата на Българските императори не е била нито "хан",нито "кан"- по писмените паметници навсякъде е записано или Княз /Кненз/,или Канас /Къняз/,
което е едно и също с Тракийското Динас /Династ/ и с Микенското Фанакс /Ванакс/= Канакс. С уважение!
цитирай
15. shtaparov - Още нещо
12.09.2011 23:40
А,и още нещо. Тюркските залитания на Атил нямат място в науката- той може да е патриот,но истинските патриоти никога не се занимават с такива съмнителни хипотези /направо казано- ментета/,особено когато са зловредни за величествения ореол на древна България и са решително отречени от изворите.
цитирай
16. atil - В науката нямат място фантазиите и ...
13.09.2011 12:46
В науката нямат място фантазиите и измислиците на такива като тебе драги!Штапаров.
В науката за истината винаги има място!
Няма тюркски залитания,на нас всичкото ни е булгар-тюркско от началото до края. Славяните само са участвали във формирането на тази народност и властващата групировка,която е наложила християнството е наложила и техния ,вече писмен език.Но народа,културата и държавата винаги са си били български т.е. тюркски! Това всеки да си го копира и да го научи наизуст! А с иранците и славяните няма разминаване защото са от българско коляно,но говорят други наречия.
А иначе теории и фантазии може всеки да си развива колкото иска,но от това бялото няма никога да стане - черно!!!
цитирай
17. apollon - Атиле - разясни се малко какво имаш ...
13.09.2011 13:03
Атиле - разясни се малко какво имаш предвид - пренасяте спор върху постинг с друго съдържание и не може да се проследи връзката, още по малко конкретното отношение към темата. Не знам за какво спорите ти и Щапаров.
цитирай
18. atil - Предполагам, че той е от групата на ...
13.09.2011 14:36
Предполагам, че той е от групата на "тракедонистите", както разбрах, че имало такива тука.След това изкарва едни "езикови анализи" изхождайки от съвременния български език и де каквото има го подвежда по това...? После както още няколко екземпляра в този блог има склонност да фантазира и да "доизкусурява" и "дооформя" нещата т.е. да приема желаемото за действително! И по този път те почват безогледно да нападат,клеветят всеки и всичко,което не им се връзва на панделите...А източниците ги ползват както дявола евангилието...
Нямам нищо против да се забавляват,да дискутират,да фантазират, обаче идва един момент когато се посяга на паметта на реални исторически личности, на реални исторически събития им се подменя същността и значението...Снощи писал в моя блог и го изкара Черноризец Храбър , че бил някакъв си мавърски австриец...?!
А тук ме зачекна на тема тюрки и наука! Тези индивиди специално са много далеч от тези понятия и не ги разбират просто. Не знаят какво е наука и какви са нейните цели,за тюрките също нищо не знаят както и за българите. За това става въпрос. А по темата си казах мнението. Специално за тебе защото се интересуваш ще ти кажа още нещо: На тези огромни територии на българските каганати( първата българска държава също е била точно такъв - на същия принцип и държавна система), постоянна столица е нямало. Столицата е там където е Кана! Той е имал ставки( временен укрепен лагер), където е пребивавал през различно време на годината.Лятна ставка,зимна ставка, понякога се е застоявал и в градовете, за целта си е имало рицарски цитадели а в главния град - дворец. Същото е било и в Плиска. След покръстването, след постепенното разрушаване на старата общественно-държавна система, се появили зависими селяни, отпада народната войска,волнонаемната(казаците).Идва ред на платените наемници - български и чужди.Всеки феодал си имал дружина и замък а царя - столица и дворец.
Това че Никифор е взел Плиска и я изгорил,както се видяло нещо не последвало...
цитирай
19. apollon - Столицата е там където е Хана!
13.09.2011 14:57
Столицата е там където е Хана - ето във това твърдение спор няма. Както е известно Аспарух не направил поход за два дни, за да стигне от Велика България до съседните граници с Византия. Ако приемен 671 г. за края на Кубратовия федерат, то Аспарух създава Отвъддунавска българия в степите на Украйна, Бесарабия и северната Дунавска равнина до устието на едноименната река. Най-малко няколко години Аспарух подготвя своята инвазия в Малка Скития и Никулицел е неговия военен стан и резиденция. През времето от 671 до 681 Аспарух е търпял непрекъснати нашевствия на авари и хазари, което го принуждава от военно стратегическа гледна точка да търси убежище в Малка Скития - най-добре защитената съседна територия на неговото ханство (хаганат).
цитирай
20. atil - Спорни неща още дълго време ще има, ...
13.09.2011 16:17
Спорни неща още дълго време ще има, докато българите накрая успеят да научат историята си...Ето как са стояли нещата според сведенията на нашите летописци:
http://atil.blog.bg/history/2011/04/21/bylgarskata-dyrjava-v-kara-bulgarskiia-period-7-9-vek.733355
цитирай
21. анонимен - BALGAR4E
14.09.2011 00:23
TRUDNO, MNOGO TRIDNO E DA SE OTTDELI - ;SENOTO ; - OT - ;SLAMATA; -ISTORIIA +POLITIKA= GEOPOLITIKA. POZELAVAM VI POPATEN VIATAR, BALGARI -NE ISKAM DA VI RAZDELIAM NA RODOLIUBZI, PATRIOTI I NE NA POSLEDNO MIASTO NAZIONALISTI ,VIE DOSTATA4NO STE RAZEDINENI....ZIGANITE VAV TOZI HAUS -ISTORIIA SE ZAPAZIHA - B E Z P I S M E N N I !!! A NIE SME NA PAT DA IZ4EZNEM...MNOGO SLAMAAAAA...A SENO... VEKE SE NE VIDE NE OSTANA .I GOSPOD DA VI E NA POMOW.....
цитирай
22. shtaparov - Някогашните очевидци са видели най-добре дали Българите са "тюрки" или не:
17.09.2011 22:11
atil написа:
В науката нямат място фантазиите и измислиците на такива като тебе драги!Штапаров.В науката за истината винаги има място!Няма тюркски залитания,
на нас всичкото ни е булгар-тюркско от началото до края.Славяните само са участвали във формирането на тази народност и властващата групировка,която е наложила християнството е наложила и техния,вече писмен език.Но народа,
културата и държавата винаги са си били български т.е. тюркски! Това всеки да си го копира и да го научи наизуст!А с иранците и славяните няма разминаване защото са от българско коляно,но говорят други наречия.А иначе теории и фантазии може всеки да си развива колкото иска,но от това бялото няма никога да стане-черно!!!

Толкова си далеч от истината приятелю,че си по-близо до Марс. Ето част от етногенезиса на тюрките:

Формиране- в Тарим,Алтай,Тяншан и Памир. Етнически съставки:

1. Скито- Славяни /хора от Третото коляно на Българския род/,които са били предтюркското население на тези райони.
2. Монголи /Манджури/ от Китай и Манджурия.
3. Мангали от Индия и Тибет. Смесването става по вина на Скито- Българите,
които владеят останалите дълги векове,но постепенно почват да губят контрол над етнообразувателните процеси,протичащи сред тях и дължащи се на големия демографски бум,в последица от който жълтата раса,която в началото била много,много малка,постепенно стигнала до гигантските размери,които
виждаме сега. А думата Тюрки е принципен антоним на думата Бурги,понеже Бурги /Бълги/= Белки,Белци /Белите/,а Тюрки= Черки,Черци /Черните/! Всеки знае откъде са дошли между 2000-1000 г.пр.Хр. завоевателите на Индия и Китай- от земите на древна Тракия между Украйна и Пелопонес,затова новите имена на Индия след това завладяване са:

1. Бхарата /Бохарата,Богарата/,ще рече- Богарича,Богарина.
2. Индия= Вентия /Венетия,нова страна на Венетите/,като не бива да забравяме,че Венетите са Ванади /Вананди,Ванандови Българи/,чиято прародина е в зап.части на Мала Азия между Цариград,Анкара и Армения. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465331
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031