Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 11:26 - За санскритския произход на името на владетеля Кубрат
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 6815 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 07.10.2011 00:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Корените на името на хан Кубрат могат да бъдат открити в далечната санскритска култура и език. Името често е повод за български фонетичнонаподобяващи интерпретация относими към думата "брат" и "рат" - война. Името е съставено от бога на здравето - Кубер и богинята на любовта -Рати. Така от санскрит името на владетеля означава "здраве и любов".
Не могат да бъдат отричани санскритските културни белези, присъстващи в културата на българите, когато тяхната древна родина безспорно е Бактрия. За жалост много автори на историческата фантастика отхвърлят новите проучвания по въпроса. 
Името на хан Кубер, един от синовете на Кубрат е точен аналог на полубожеството на здравето в индуската митология. Той се разглежда като владетел на Севера, в това число и на Бактрия и е смятан за протектор на света. Официалните ведически текстове сочат бог Кубер като господар на злите духове, причиняващи болестите на хората. Ето защо е изобразяван като дебел човек, чиято фигура е използвана за съхранение на пари и ценности, с които се умилостивявала природата на Кубер.
Бог Кубер е описван с името Nararaja, което значи цар на мъжете и вероятно е послужило като повод за пренасяне на неговото име като характерно за членовете на владетелските династии.
Името Кубер още се интерпретира като земен герой. Той е син на бог Брахма - бога на сътворението и владее Севера - там където живеят северните индийски народи - Uttaradisha. Наричан е още господар на богатите - Dhanapati, заради способността си да даравя хората, които го почитат с богаство и благополучие в материален и духовен смисъл.
Рати е богинята на любовта, прелъстяването, сладострастието и желанието, постоянен консорт на бог Кама. Индуистките писания акцентират върху красотата и чувствеността. В превод от санскрит името й означава радост, забавление. Древните индийски поеми Махабхарата и Рамаяна споменават, че Рати е постоянен спътник на бог Кама.
Заключение:
Една от инскрипциите на хан Кубрат в гръцките източници - Хувратос(Xουβρατος) е аналогична със старото име на бога на здравето Кувара (Kuvara, Kuvera). 
Множеството фалшификации относно туркския, китайския, екстратерестриалния, кимерийски, готски, славянски и дори тракийски произход на Кубрат и федеративните народности, които той управлява, ни задължават да отдадем заслуженото на неговия истински произход. 
Автор: Д.Георгиев-Даков











Гласувай:
11



1. virtu - Много интересно тълкувание !
07.09.2011 17:10
:))
цитирай
2. apollon - --------------------------
07.09.2011 19:57
--------------------------
цитирай
3. shtaparov - Правият път към Истината е широк
07.09.2011 23:34
Абсолютно точни разсъждения,много верни наблюдения и ценни сведения,
доказващи точността на "Анализа",понеже:

1. Кубер /Кувер/= Север /прех. "Кентум"- "Сатем" форма/. Оттам са имената на Българския княз Севар /VIII в./, на римския император Септ. Север /III в./, това на Белгийския цар Кавар /III в.пр. Хр./ и името Кабири /Кубери/ в древна Тракия.
2. Рати= Рата /Рада,Рода,Лада,Люба,Леда,Лида,Люда,Льеда/- част от имената на богинята на радостта и любовта в древната Българска митология.
цитирай
4. atil - За Кубер е така, възможно е и за името ...
08.09.2011 15:11
За Кубер е така, възможно е и за името Кубрат да е така, още повече че то е персийско и не е лично име на владетеля.Баща му го е нарекъл така в чест на един щастливец от Персия да му носи късмет.Имало такава традиция преди покръстването и преди приемането на исляма.То и сега традицията с прякорите не е умряла...Аналозите с Индия имат смисъл тя нееднократно е колонизирана от българи и главната топонимия ,както и самото име на страната са от тях.
Севар се е произнасяло като Сувар и означава - междуречие или Месопотамия по гръцки...
цитирай
5. syrmaepon - Трябва да се има пред вид,че
14.09.2011 09:02
санскрита е съвкупност от индоевропейски и доарийски местни езици говорени в Индия до идването на ариите.Ето какво пише в "Индия в древности" от Бонгард-Левин Г.М., Ильин Г.Ф.:

"Под влиянием доарийских культов меняются и индоарийские верования; фольклор и эпос пополняются новыми образами и сюжетами. С местными субстратами можно связать имена исключительно популярных в последующие эпохи богов — Шива, Кубера, Кришна, названия священных ритуальных объектов — лингам, мусала (пестик-ступка, на которой готовили приношения божеству), пиппала (дерево, почитаемое в культовой практике). Представления неарийских этносов сказались при формировании ряда концепций ортодоксальных и неортодоксальных религиозно-философских систем."
цитирай
6. apollon - Уместен извод - така е при всички ...
14.09.2011 11:50
Уместен извод - така е при всички езици - няма абсолютна езическа чистота

Коментарът ти е най-ценното разбиране на анализите, които се излагат тук поне от 50 дни насам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468470
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031