Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 04:52 - Старобългарската фамилия Цамблак
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 4970 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 20.05.2018 18:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Единственият българин, изказал се по въпроса за етимологията на старобългарското име е писателя Свинтила. Според Свинтила името му е с готски произход: zaum - юзда и blach - черен [черно патинирана инкрустация върху сребро].
Само по себе си това обяснение е безупречно. То разкрива монашеската призвание на притежателя на името и без съмнение е монашеско име и може да се интерпретира като черна юзда в ръцете на бога. Единственият недостатък е извеждането на името от протогерманската езикова база за едно име засвидетелствано като типично средновековно име. Готската етимология на името идва в момент когато цялата история на самозвани историци се описва от слепите и едностранни гледни точки или само от страната на траки, или само от страната на прабългари или славяни. Тези опити за абсолютизация могат да бъдат засрамени ако се спомене и приноса на готите в българската история. 
Възможни са и други семантични интерпретации като "покорник, облечен в черно" и "писар в черно". Несъответни към името са лексемите ζημία -- щета, ущрб, наказание, ζαμενής - гневен, неукротим, бесен.
Има известно лингвистично основание името Цамблак да е видоизменено от гръцката църковна транскрибция, както това показва името на чичото на Григорий Цамблак, изписван в църковната литература като Kuprianoj Tsamplak. Така зад името Цамблак може да се крие монашеското прозвище Григорий Заблак, което ще рече Григорий Почернения в светския израз за притежание на църковен сан. В този смисъл името Заблак се превежда като помрачен, потъмнен, почернен в пълен унисон с името на и сана на Григорий Монах. Името Григорий буквално значи пастир - водач на паство.
Името на бащата на Григорий и брат на Киприан Цамблак е Урика, който бил примикюр — длъжностна титла на дворцовия болярин, който през XIII—XIV в. отговарял за охраната на двореца, царя и негово семейство, дворцовата стража и т. н.
Можем да бъдем сигурни,че Григорий е светското име на киевския митрополит, тъй като в едно от своите съчинения той говори за себе си с името Гавраил, син Оурикова, което беспорно ни разкрива и негото монашеско име в изпълнение и следване на именния религиозен канон.
Важно е да се споменат и две други интерпретации - едната, свързана с "влачещ, теглещ юздите" в съответствие с високите постове, които Григорий Цамблак заема през по-голямата част от живота си.
Интерпретациите на неговото име не свършват, заради особени инскрипции на името му - Tsamvlah, Tsimivlah, Semivlah. Дали заради верността към службата на презвитер е наречен полувлах или заради своя истинен произход? Едно важно уточнение - името влах за своето време е значело българин. В книжнината която Григорий Цамблак оставя след себе си, както и сведенията за него в украинската и московската богословска литература са достатъчно красноречиви за неговия български произход. Заради конфликтите с московския митрополит Фотий и заради анатемите от константинополския патриарх Григорий Цамблак е наречен антимитрополит на Киев и Литва. Надали обаче има друг антимитрополит в света който да е направил повече за добруването на народите от Григорий Цамблак. Никой не може да успори българския произход, но че той е българин от Влашко от богато и благородно семейство също не може да остане под съмнение. Резидирането на болярската фамилия Цамблак в столичния град Търново е обяснимо в случай, че болярските владения са някъде във вътрешността на страната. Именно неприязънта към личността му е повод за искренното и открито говорене на неговите съвременици относно българския му произход.
Има основание да се мисли, че жената на цар Иван Александър - Теодора Бесараб е приближена  на фамилията, но не съществуват преки данни за роднинство.
Григорий и неговите пътувания:
Една от загадките на неговия живот са странстванията му в точно определени дестинации на ортодоксалния свят. Един от най-смислените отговори на подобно странстване е свързан с поробването на родната му страна - България, но и заради желанието да бъде духовен посланник в ортодоксалните страни. Има и още една важна причина - поканите, които вероятно получава от свои близки роднини. Може да се мисли, че поканата в Сърбия е осъществена от  управителя на област в Душановото царство - кефалията Алексей Цамблак.
Останал без родина Григорий Цамблак предприема пътувания в непоробените и съседни на България области в качеството му на един истински патриот, вояващ със средствата на словото като тези покани са отправени от негови роднини, заемали важни постове в Сърбия, Молдова и Киевското княжество. 
Книжнината на България е от една страна възстановявана и преписвана, от друга страна поголовно унищожавана. Безспорен е обаче антагонизма на гръцката църква и подопечните й църкви към изтъкнати български духовни дейци, водели пробългарска политика. Антимитрополитът Цамблак е издържал на полемиката и огромния религиозен натиск оказан върху него в трудните времена от началото на османското иго на България. Очевидно българската православна църква и вселенския константинополски патриарх са длъжници на духовника Григорий Цамблак по надлежната и задължителна реабилитация на неговия образ.
Нужна е обществена дискусия по канонизацията на отеца от православната църква на България. Автор: Д. Георгиев-Даков

Ето някои интересни неща за писателя дисидент Владимир Свинтила и мнението му за други писатели дидиденти, които той чувства близки по съдба:

http://chitanka.info/text/11661-generalnata_merzost_na_bylgarskija_zhivo
http://strangerzone.info/forum/index.php?showtopic=5522
Към тези разсъждения  и към обществената аморфност може да се добави и един нов вид по-дълбока нищета - масова индивидуална аморфност - хората не желаят да са притежатели на индивидуални черти, развити и запазени от тях самите - те желаят да бъдат потребители и да имат подобни права - потребители на телефони, на кредити , на лихви, на заеми, на наеми, на всевъзможни потребителски права.

Етимология на фамилия Казийски в България
Името произлиза от арабската дума казия, и се превежда като мъж, който служи. В древния свят Казия е било името на най-добрия ученик на Буда, усвоил в най-добра степен основните правила и учението на своя учител.




Гласувай:
13



1. apollon - tuk sam Zitixh
15.06.2011 00:09
tuk sam Zitixh
цитирай
2. apollon - njakoj kreten se e dobawil nekanen ...
15.06.2011 00:57
njakoj kreten se e dobawil nekanen kam razgowor ni

da no "l" pri lambdacizam e rawno na "a" - wse pak srwaneno s a-tata w teksta e l

същия nadpis
IGB IV 2216 - Na Sbelsurdos - boga na komitata Bolbabria ..
цитирай
3. apollon - само този е
15.06.2011 01:03
само този е
цитирай
4. apollon - един единствен е паметника
15.06.2011 01:04
един единствен е паметника
цитирай
5. apollon - да
15.06.2011 01:27
да
цитирай
6. apollon - samupalakSayate, виждам, въз...
17.08.2013 15:13
samupalakSayate, виждам, възприемам, гледам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467916
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031