Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2014 12:04 - Парадокси на паричните знаци в България -символен анализ
Автор: apollon Категория: Бизнес   
Прочетен: 9762 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 29.05.2014 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяка държава при печатането на своите банкноти се стреми да изтъкне своята държавност. За да изтъкне това БНБ на 10-толевката д-р Петър Берон си прави компания с кашалот и носорог - символи, които въобще не се свързват с България и един непредубеден  чужденец може закономерно да си помисли, че България е африканска страна от пояса на саванните гори. Уви по африканското крайбрежие също се срещат и кашалотчета. И макар учебника на Петър Берон да се казва "Буквар с различни поучения", обструктивния мозък на дизайнера е акцентирал върху нарицателното и неофициално име на буквара, заради рисунката на кит в края на буквара, За жалост в България не плуват кашалоти и точно такава носталгия ме обзема като гледам банкнотата. И човек в  крайна сметка не разбира това промоция на последната страница на рибния буквар ли е, или е презентация на стойността от десет лева на държавния номинал.
Но трагедиите на десетолевката не свършват до тук - тя има втора астрономична страница, където са нарисувани апокалиптични небесни тела, чиято символика е най-черната в цялата човешка история на съществуване на символите: мъдрят се картините на сатурн и забележете обратните фази на така наречената намаляваща луна. Нарисувани са също несъотвестващите на българската държавност символи на телескоп и един уред за измерване на звездните позиция, наречен Quadrans muralis. Подобна болна презентация очевидно не представя пионерното дело на Галилео Галилей, а продължава напъните за илюстративна презентация на Рибното букварче. Както се казва недоразуменията продължават и на втора страница, което само показва, че болните ученици в нашето образование не се санкционират, а се стимулират да пренасят грешките от първа на втора и ента страница в живота и реалността.
Питам се тази пълна реклама на Рибния буквар, реклама на частно възрожденско книгопечатно произведение ли е, или е презентация на българска държавна история. Безспорно десетте български лева са възрожденски рекламен билет за виртуално разгръщане на символите на първия новобългарски учебник- познали са хората: точно десет лева са необходими за режийните на един ученик на ден. Гутенберг пионерска ряпа е ял в своето начинание.
imageimage
http://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACNotesCurrency/NOTE_2008_10BGL_BG
Не е ясно кое кара художника да пронизва със стилизирано копие символа на лъва в номинала от 20 лева на реверса.

Още по-голяма гротеска и пълно символно объркване настъпва върху реверса на петдесетолевката, където злия художествен гений е опитал да хибридизара несмесваемото между любовната история на Мара Белчева и образа на Зевс, преобразен в орел, който яде от черния дроб на Прометей. Две несмесваеми картини от времето и пространството са бутафорно обвързани на картинната високохудожествена петдесетолевка. За капак на гротеската Прометей - символа на човечеството и прогреса е изобразен надолу с главата и до нея се намират две лавроови клонки -. истински символ на славата на този титан, но обяснява ли ти БНБ защо е този обърнат с главата надолу Прометей и какво общо има той с България.
За да навява още повече на Прометей, художникът на БНБ е представил обърната човешка фигура гола и стилизирано мускуулеста - черти характерни за античното пресътворяване на образи като Прометей.
Прометей на банкнотата е нарисуван умрял - ако не друго голото му тяло, изпънатите му крака и обърнатия му образ надолу с краката категорично подсказват положението му на реален пътник в задгробния свят. Може би БНБ желае да акцентира прехода от реалността към вечността за хилядите пенсионери, с чийто живот бе построен комунизма, а след това и капитализма.
Питам се обаче трябва ли банкнотите на БНБ реално да минават през трупове или просто държат на оригиналното сбъдване на разказите от гръцката митология. Нужно ли е върху една банкнота с такъв голям номинал да се мъдрят подобни символи и картини. Аз питам другарите от БНБ  - това труп на незнайния воин ли е или стилизиран образ на всеки отиващ си от страната българин в пряк и преносен смисъл. Очевидно БНБ подценява българския интелект. Какво е истинското намерение на БНБ да представи Мара Бечева до един труп - да покаже нещо българско или да се представи колкото се може една банкнота по-далеч от тези, които я ползват. Бъдете убедени, че никоя банка в Европа не може да измисли подобни нелепи копюри - не само, че не е способна, но би била и възпрепятствана. Остава да отговорим на въпроса какво представя БНБ - български пари или международна парадоксална валута. Може би БНБ представя валутата на трета страна, тъй като символиката на банкнотите е несъразмерно небългарска. Голото човешко тяло също не може да бъде позитивен символ, проснато с главата надолу.
image
image


На петте лева се мъдри жена с трънен венец и птица, а на реверса стилизирания персонаж на жътварката от картина на Иван Милев е перфектен символ и на смъртта в класическия й образ на нейното пресъздаване.



http://www.bnb.bg/NotesAndCoins/NACNotesCurrency/NOTE_2009_005_BGN_BG
Постингът както виждате закономерно е в раздел изкуство, тъй като и съвременната нумизматика е обект на изкуството, в нея както видяхте присъстват символи на изобразителното изкуство. Самият символен анализ е част от изобразителното изкуство. Но този анализ на нелепостта на текущите копюри е толкова досаден, грозен и негативен по първичната стилистика на своя замисъл, че аз съм изморен да мисля за злия гений на подобно представяне на паричните знаци и спирам дотук в неговия непълен и неизчерпателен вариант.
За какво се печатат пари в България - за гешефти:
https://www.youtube.com/watch?v=6s_XgZQjQGY












Гласувай:
10



1. apollon - С песента да се чувства поздравен ...
11.03.2014 16:48
С музиките да се чувства поздравен абсурдния художествен отдел на БНБ родил толкова силен патологичен символизъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465552
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031